Dobre japońskie jedzenie – dlaczego je kochamy?

Kuchnia japońska staje się obecnie coraz bardziej popularna. Czynników, które są za to odpowiedzialne, jest bardzo dużo, niemniej jednak, warto jest wskazać sobie te, które będą najlepsze. Dlaczego szczególnie Europejczycy tak kochają kuchnię japońską?

mitrashi-dango-84005_1920

Przede wszystkim – nowe, oryginalne smaki

To, co jest jedną z najważniejszych cech, jeśli chodzi o japońskie jedzenie, to przede wszystkim fakt, że odznacza się ono bardzo oryginalnym smakiem. Oczywiście, jeśli mówimy o japońskiej kuchni, to pierwszym skojarzeniem, jakie nam się nasuwa, jest oczywiście sushi. To zdecydowanie najpopularniejsza potrawa, choć z całą pewnością nie jest to jedyne, co kuchnia japońska jest nam w stanie zaoferować. Co zatem jeszcze możemy zjeść w dobrej restauracji z kuchnią japońską? Z całą pewnością będzie to np. ramen. Ramen jest drugą najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni japońskiej. W pewnym sensie przypominać może ona nasz polski rosół, chociaż przygotowywana jest zupełnie inaczej. To mięsny bulion na bazie pasty miso. To właśnie wywar stanowi podstawę jednakże sama nazwa ramen, pochodzi od makaronu, który z tym bulionem jest podawany. Dodatkowo dodaje się do niego np. jajko marynowane w sosie sojowym, plaster wieprzowiny, kukurydzę, a nawet kiełki soi lub bambusa. Można też dodać np. grzyby mun.

Dango i gyoza – co to takiego?

Kuchnia japońska to jednak nie tylko ramen i sushi. Bardzo popularnym daniem, a w zasadzie bardziej przekąską, są pierożki gyoza. Wykonane są one z bardzo charakterystycznego w konsystencji ciasta, zaś jeśli chodzi o farsz, zwykle jest on na bazie wieprzowiny. Spotyka się też wersje wegetariańskie pierożków, które faszerowane są warzywami. Pierożki te jemy uprzednio maczając je w sosie sojowym, który podkreśli smak ciasta. Jeśli jednak chodzi o dango, to jest to słodka przekąska. To charakterystyczne kulki, które polewane są różnego rodzaju słodkimi syropami, zaś w swojej konsystencji, przypominają one pianki. Bazą do wykonania dango jest mąka ryżowa, zaś najczęściej podaje się je w towarzystwie zielonej herbaty.

Dodaj komentarz